Lexikon


C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  V  Z  X  Y

A
Állvány

Az asztalitenisz asztalok 6 típusa:
1 típus: I. standard
Állvány az asztallap számára, álló modell, nem összehajtható
2. típus: II. Standard (két darabban)
Állvány a két asztalfél számára, álló modell, összehajtható
3. típus: Félkompakt (Két darabban)
Mozgatható asztal két asztallappal, melyekhez összehajtható állvány tartozik
4.a típus: Automata
Mozgatható asztal két asztallappal, melyek egyenként is összehajthatók. A tárolási pozíció jellemzői: az asztallapok távolsága egymástól kb. 400 mm, egy biztonsági védőkorláttal ellátva, a tárolási pozíció magassága kb. 1900mm.
4.b típus: Kompakt
Mozgatható asztal két asztallappal, melyek egyenként is összehajthatók. A tárolási pozíció jellemzői: az asztallapok távolsága egymástól kb. 100 mm, a tárolási pozíció magassága kb. 1650mm.
5 típus: Szuperkompakt
Mozgatható asztal a két asztallap számára készült teljesen automata állvánnyal. Az asztallapok csak együtt hajthatók össze.
 
Asztallap kapcsok
Az asztallapok nagy stabilitását az asztallap kapcsok és a hálókészlet biztosítják.Asztallapok
Az alábbi kritériumokat kell figyelembe venni:
az asztallap vastagsága = labda visszapattanása
az asztallap fedőrétege = a fényezés mértéke
a csúszósúrlódási együttható
kopásállóság
 
Asztalmagasság kiegyenlítése
A talaj eltérő szintkülönbségét, illetve egyenetlenségét egy max. 30 mm magasságra állítható magasság kiegyenlítő szabályozza.B  
Beltéri, nem időjárásálló, a címke szitanyomással nyomtatva
1* pozdorjalemez 16 – 19 mm, több rétegben bevont, felhasználási terület: C és D osztály
2** pozdorjalemez 22 mm, több rétegű speciális lakkozású, felhasználási terület: B osztály
3*** pozdorjalemez 22 – 25 mm, több rétegű speciális lakkozású, felhasználási terület: A osztály és az összes ITTF minősítésű asztal

C  
Csavarkötés
A nyitott állapotban lévő asztal lábainak stabilitását a csavarkötés biztosítja. A szárnyas csavarok kilazításával a lábak kinyílnak, és be lehet őket hajtani.

Használatban:
S 1-52/53 iCsomagolás
Modelltől és tervezéstől függően különböző dobozokban vagy rakodólapon biztosított.

E  
Ergonomikus markolat
A legmodernebb nyél-generáció: hihetetlen érzést nyúlt a tenyérben szoros fogáskor, ergonomikus alakú markolata tökéletes erőkifejtést biztosít.
 
Európai szabvány
2005 február/márciusa óta a 14468-1 európai szabvány lépett érvénybe, amely nagyon komoly biztonsági szabályokat követel. Ez az európai szabvány, némi átmeneti időszak után, a korábbi DIN 7898 helyébe lépett.

F  
Felhasználási terület
Kültéri/beltéri
Az asztalitenisz asztalok beltéri (=i, nem időjárásálló) vagy szabadtéri (=e, időjárásálló) használatra alkalmasak.
 
Fogantyú (nyitó-, záró rendszer)
A fémkeret alatt található fémfogantyú kétkezes használatakor a jobb- és baloldalt egyszerre ki lehet nyitni. A fogantyú rendszer segítségével az asztallap két oldalát könnyen lehet állítani az összezárt helyzetből a kinyitott helyzetbe, és vissza. Tároláskor az asztallapot függőleges pozícióba kell állítani, úgy hogy a zárak automatikusan helyükre kattanjanak. Használatkor a zárak a vízszintes helyzetbe állítás után már pontosan a helyükre kerülnek. Ebben az esetben még egyenetlen felszínen is jó stabilitást biztosítanak.
Használatban:
S 2-72/73i/e, S 3-72/73 i/e, S 4-72/73 i/e, S 5-72/73 i, S 6-12/13 i, S 7-12/13, S 7-62/63, S 8-36/37Forgó fogantyú rendszer
A fogantyú 90°-os elfordításával az asztallap kinyílik, abba az irányba, amelyikbe a kart elfordítottuk. A szemben lévő oldal kioldásával az asztallap a tárolási pozícióból a kinyitott pozícióba helyezhető, és vissza.
Használatban:
S 1-72/73 i/eG
Gáznyomású rugók
Az asztallapok saját súlyát gáznyomású rugók tartják.

 
GS
Az asztalitenisz asztalok megfelelnek a Német Sportszer és Termékbiztonsági Törvénynek (GPSG). A Sponeta által gyártott termékek GS minősítést kapnak, amely a biztonsági teszt minőségét jelöli. Ez alapján különböző osztályba sorolják őket, a felhasználási területük szerint.
A osztály – Nagy versenyek
B osztály- Iskolai és klub sport
C osztály- Szabadidős sport (első osztályú)
D osztály- Szabadidős sport

Gyorsaság
Asztalitenisz – a leggyorsabb labdajáték
A labda sebességét tekintve ez az állítás nem igaz. Azonban a rövid labdafutamokat nézve mégis az.
A teniszben az első szerva során a labda 250km/h sebességet ér el, majd egy gyors adogatáskor 100 km/h-t.
Kutatók kimutatták, hogy egy teniszlabda repülési sebessége háromszor gyorsabb, mint egy asztalitenisz labdáé. Ám amikor mindkét játékos 1 méterre áll az asztaltól, egy 60 km/h sebességgel repülő labda századmásodpercenként mindössze 28–szor teszi meg ezt a távolságot.
Kutatók azt is kiszámították, hogy az emberi reakció 12 -18 századmásodperc gyorsaságú. A jó asztalitenisz játékosok 12 vagy 13 századmásodpercenkénti időt játszanak. Ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsan kell reagálniuk.

H
Hálókészlet
A Sponeta gyártmányú asztalitenisz asztalok hálókészletet is tartalmaznak. Mindegyik hálókészlet használatát a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség jóváhagyta, és az ITTF logóval ellátta.
 
Horog rendszer
Az egyik oldalon található kampót felemelve és finoman az asztallap felé húzva az első zár kinyílik. A második horogrendszert hasonlóan lehet kicsatolni, majd az asztallap az összezárt helyzetből a kinyitott helyzetbe állítható. A kinyitott helyzetben lévő asztal összehajtásakor nem szükséges további kicsatolás. A tárolási pozícióhoz egyszerűen csak meg kell emelni az asztallapokat, és függőleges helyzetbe kell helyezni, amíg a zárak hallhatóan helyükre kattannak. Az asztal stabilitása biztosítva van a nyomástól és a túlhúzástól a tartós és megfelelő hálónak köszönhetően.
Használatban:
S 1-12/13 i/e, S 1-26/27 i, S 3-46/47 i/e, Beltéri104/105, Beltéri 126/127, Kültéri 104/105I  
ITTF
A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) által elfogadott modellek ITTF logóval vannak ellátva. A teszt az A osztály minősítésének felel meg, kiegészítve egy szín és csúszósúrlódási együtthatóra kiterjedő vizsgálattal.J  
Játékszabályok
Szerva
A labdát az asztal mögött, függőleges irányban kell feldobni.
Az adogatónak úgy kell megütni a labdát ütőjével, hogy a labda előbb az ő térfelénél pattanjon, majd aztán az ellenfél oldalán.
Amikor a labda a hálót érinti, „necc”-nek hívják, ebben az esetben az adogatást meg kell ismételni. Az a játékos, aki nem találja el a feldobott szervalabdát, pontot veszít.
Páros játszmában az adogatónak átlósan kell ütni a labdát az ellenfél oldalára. Egyéniben nincs erre vonatkozó szabály.
Labdamenet
Az adogatás az egyik játékos térfelétől indul. Az adogatás megkezdésekor a labda a saját térfélen csak egyszer érhet le.
Szabálytalan a labdát a levegőben leütni. Mielőtt lepattan a labda az ellenfél térfelénél, a hálót vagy a hálókészletet érintheti. Hibának tekinthető, ha a labda ruhát, falat vagy plafont érint.
Az ellenfél térfelénél lepattanó labda csak akkor számít, ha a labda az asztal felszínét éri, és nem annak oldalát.
Játszma         
A játszmát az a játékos nyeri, aki előbb éri el a 11 pontot. Amennyiben mindkét játékos 10 pontot szerzett, akkor hosszabbításra van szükség. A játszmát az a játékos nyeri, aki elsőként szerez egymást követően 2 ponttal többet az ellenfélnél (12:10 vagy 13:11, stb.).
Minden játszma után a játékosok térfelet cserélnek. Az utolsó, döntő játszmánál öt pont elérésekor a játékosok térfelet cserélnek.
Mérkőzés
 
Általában a mérkőzés három nyert játszmából áll. Maximum 5 játszmát lehet játszani, ha 2:2 az állás. Ebben az esetben az ötödik játszma a döntő.
 
Játszma
A játszmát az a játékos nyeri, aki előbb éri el a 11 pontot. Amennyiben mindkét játékos 10 pontot szerzett, akkor hosszabbításra van szükség. A játszmát az a játékos nyeri, aki elsőként szerez egymást követően 2 ponttal többet az ellenfélnél (12:10 vagy 13:11, stb.).
Minden játszma után a játékosok térfelet cserélnek. Az utolsó, döntő játszmánál öt pont elérésekor a játékosok térfelet cserélnek.
 
Jótállás
A termékre két év jótállás érvényes.

K
Karbantartás
Nem igényel különleges karbantartást. Az asztallap felületét nedves ruhával lehet tisztítani, a zárszerkezetet pedig legalább évente egyszer ellenőrizni kell.
 
Kényelmes fogantyú
A lerövidített markolathoz egy EVA-ból készült félkör van rögzítve. Ennek a habból készült lerövidítésnek köszönhetően a játék sokkal kényelmesebb és simább lesz.
 
Kerekek
Igénytől, súlytól és besorolástól függően az asztalitenisz asztalok különböző típusú kerekekkel vannak felszerelve:
Ø 125 mm
Ø 128 mm Gumi felülettel
Ø 100 mm fékkel vagy anélkül
Ø 125 mm fékkel vagy anélkül
 
Kültéri
Időjárásálló
1* melamingyanta lap 3,5 – 4 mm, ellenáll a nedvességnek, egy fémszerkezettel összeragasztva, felhasználási terület: C és D osztály
2** melamingyanta lap  5 – 10 mm, ellenáll a nedvességnek, egy fémszerkezettel összeragasztva, felhasználási terület: B és C osztály

L  
Labda
Történelmi betekintés
Az asztalitenisz labda története 1856-ban a celluloid feltalálásával vette kezdetét. 1890/1891 körül már gyártani kezdték az első celluloid labdákat.
A labda manapság
A labda tökéletesen gömbölyű és 40 mm átmérőjű. Súlya 2,7 gramm. A labda vagy celluloidból, vagy ahhoz hasonló műanyagból készül, fényezetlen fehér vagy fényezetlen narancs színben.
 
Labdatartó
A labdatartók mindkét oldalt rögzítve vannak, és a labdák tárolására valók.Labdamenet
Az adogatás az egyik játékos térfelétől indul. Az adogatás megkezdésekor a labda a saját térfélen csak egyszer érhet le.
Szabálytalan a labdát a levegőben leütni. Mielőtt lepattan a labda az ellenfél térfelénél, a hálót vagy a hálókészletet érintheti. Hibának tekinthető, ha a labda ruhát, falat vagy plafont érint.
Az ellenfél térfelénél lepattanó labda csak akkor számít, ha a labda az asztal felszínét éri, és nem annak oldalát.
 
M
Markolat
Ergonomikus Markolat
A legmodernebb nyél-generáció: szoros fogáskor hihetetlen érzést nyúlt a tenyérben, ergonomikus alakú markolata tökéletes erőkifejtést biztosít.
Kényelmes nyél
A lerövidített markolathoz egy EVA-ból készült félkör van rögzítve. Ennek a habból készült lerövidítésnek köszönhetően a játék sokkal kényelmesebb és simább lesz.
 
Méretek
A Sponeta minden asztalitenisz asztala megfelel a nemzetközi versenyméreteknek.
Hosszúság: 274 cm
Szélesség: 152,5 cm
Magasság: 76 cm
Ezek az adatok a teljesen kinyitott játékfelületre értendők. Az összehajtott állapotban lévő asztal méretei változóak, modelltől függőek.
 
Mérkőzés
Általában a mérkőzés három nyert játszmából áll. Maximum 5 játszmát lehet játszani, ha 2:2 az állás. Ebben az esetben az ötödik játszma a döntő.

O
Osztály, GS
Az asztalitenisz asztalok megfelelnek a Német Sportszer és Termékbiztonsági Törvénynek (GPSG). A Sponeta által gyártott termékek GS minősítést kapnak, amely a biztonsági teszt minőségét jelöli. Ez alapján különböző osztályba sorolják őket, a felhasználási területük szerint.

A osztály – Nagy versenyek
B osztály- Iskolai és klub sport
C osztály- Szabadidős sport (első osztályú)
D osztály- Szabadidős sport
 
Összeszerelés
Az asztalitenisz asztalok már készre-szereltek vagy összeszerelési útmutatóval együtt darabokban szállíthatók.

R
Reteszelőrendszer
Az asztalitenisz asztal modelljétől és a szerkezeti követelményektől függően, különböző reteszelőrendszerek vannak használatban. A reteszelő rendszert lényegében egy ember is tudja kezelni.
 
Rugós kapocsrendszer
A kapcsok a lábazat stabilitását szolgálják összezárt és kinyitott pozícióban egyaránt. A fémkampó megemelésével a biztonsági eszköz kioldja magát, és az asztal lábazatát be lehet hajtani. A fémrúd erős eltolásával az átlós tartó kapcsok hallhatóan a helyükre kattannak.

Használatban:
S 7-22/23
RugóshorogS

SMS (Ügyes Kézi Rendszer)

Az egy kézzel működtethető kivitelezés roppant kényelmessé teszi a használatot. A feltűnő kar az asztal bármelyik pontjáról, és mindegyik oldalról jól látható. Az asztallap alatt található húzókar mindkét biztonsági eszközt egyszerre nyitja ki. Tároláskor az asztallapot függőleges pozícióba kell állítani, úgy hogy a zárak automatikusan helyükre kattanjanak. Használatkor a zárak a vízszintes helyzetbe állítás után már pontosan a helyükre kerülnek. Ebben az esetben még egyenetlen felszínen is jó stabilitást biztosítanak.
 
Szerva
A labdát az asztal mögött, függőleges irányban kell feldobni.
Az adogatónak úgy kell megütni a labdát ütőjével, hogy a labda előbb az ő térfelénél pattanjon, majd aztán az ellenfél oldalán.
Amikor a labda a hálót érinti, „necc”-nek hívják, ebben az esetben az adogatást meg kell ismételni. Az a játékos, aki nem találja el a feldobott szervalabdát, pontot veszít.
Mindkét játékos kétszer szerválhat, majd szervacsere következik. Ez alól a hosszabbítás a kivétel. A 10: 10 álláskor a játékosok felváltva szerválnak.
Páros játszmában az adogatónak átlósan kell ütni a labdát az ellenfél oldalára. Egyéniben nincs erre vonatkozó szabály.

U
Ütő és labdatartó
Az ütő és labdatartók a játékfelület mindkét oldalán rögzítve vannak, és az ütők, ill. a labdák tárolására valók.V
Védőkorlát
A védőkorlát nem engedi, hogy bárki bejusson az asztallapok közé.