Hogyan válasszunk pingpongasztalt?

 

Talán az egyik alapvető fontosságú tényező, hogy a kiszemelt pingpongasztal rendelkezzen érvényes gyártói megfelelőségi nyilatkozattal. Ez biztosítja azt számunkra, hogy egy előírásoknak megfelelő asztalt vásárolunk. 


1. Hol szeretnénk felállítani/használni a pingpongasztalt?


Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy kültéren, vagy beltéren használnánk-e?


Azokat a pingpongasztalokat, amelyek nem vízállók, tehát nem kifejezetten kültéri használatra készültek, azokat ne tegyük ki közvetlen napsütésnek és nedvességnek. A nedvességre nem csak az esőt értjük, hanem a párát is, amely szintén nem tesz jót egy beltéri asztalnak.  


Ez azt is jelenti, hogy használhatjuk a beltéri asztalokat is kültéren, de mindig el kell rakni őket, száraz, nedvességtől védett helyre. A takarófóliák általában csak a portól, koszolódástól védik az asztalokat, így ez sem megoldás egy beltéri asztal, kültéren való tárolásához. 


A kültéri asztalok ellenállnak minden időjárási körülménynek, de szeles idő vagy vihar esetén ajánlott biztonságos helyre helyezni őket. Ha biztosra akarunk menni, és nedves helyen, vagy kültéren tárolnánk, akkor ilyen asztalt válasszunk, mert ezt hosszú távon fogjuk tudni használni. 


Tárolásnál az is fontos szempont lehet, hogy mekkora helyünk van. Látható, hogy bizonyos asztalok összecsukásnál kevesebb helyet foglalnak, mint esetleg egy másik típus. Érdemes beszerzés előtt lemérni, mekkora helyünk van a tárolásra, és ezt is figyelembe venni vásárláskor. 


2. A pingpongasztal játék tulajdonsága alapján


Pingpongasztalainkat alkalmazási terület szerint négy különböző osztályba soroljuk.

A osztály – Verseny kategória + minősített, ITTF asztalok
B osztály – Klubok
C osztály – Szabadidős játék
D osztály – Kezdő, hobbi kategória


Általánosságban elmondható minden pingpongasztalra, hogy a játéktulajdonságai annál jobbak, minél vastagabb az asztallap.
Egy 19 mm vastag beltéri asztallap labda visszapattanási tulajdonságai jobbak, mint egy 16 mm-es lapé, de egy 22 vagy 25 mm-es asztallapé még jobbak, mint egy 19 mm-es vastagságúé.


Az időjárás álló kültéri pingpongasztalokra szintén érvényes a vastagabb asztallap, így azon pingpongasztalok jobb pattanási tulajdonsággal is rendelkeznek. 


Pingpongasztal választáskor az alábbi ismérvvel érdemes számolni:
- az asztallap vastagságából következtethetünk a labda visszapattanási tulajdonságára
- asztallap felső fedőrétege pedig meghatározza a csillogás, tükröződés mértékét, a  labda mozgásából adódó súrlódási tényezőt és a kopásállóságot


Minél keményebb a felület, amire az asztalt felállítjuk, annál jobb lesz az asztallap pattanási tulajdonsága. Ugyanannak az asztalnak eltérő lehet a pattanási tulajdonsága egy kemény sportpadlón történő játék során, összehasonlítva pl. egy parkettán történő asztalfelállítással vagy akár otthon a kertben történő játékkal.


Vannak olyan asztalok melyek nem rendelkeznek merevítéssel, ezek a pingpongasztalok lapjai, minimális süllyedés tapasztalható. Elmondható, hogy minél vastagabb a merevítés az asztallap körül, annál egyenletesebb lapot kapunk.


Hamarosan folytatjuk...