Ha jobban akarsz pingpongozni

 

1. Tökéletesítsd az alapokat!


Mint minden sportban, az asztaliteniszben is csak akkor győzheted le az ellenfeleket, ha tisztában vagy az alapokkal. Tanuld meg a helyes ütőfogás elsajátítását, figyelj oda lábmunkára és a labda pörgésére is. Ha valami nem megy, gyakorold! 


2. A falsok


Nem könnyű megtanulni a falsokat kezelni, de sok esetben ez a kulcs a győzelemhez. Tanuld meg, hogyan befolyásolják a fogadásodat a különböző falsok, és hamarosan tudni fogod, hogyan add vissza az ilyen labdákat.


3. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás


Gondolom tudtad, hogy mint minden más sportban itt is sokat kell gyakorolod. Dolgozhatsz a gyenge pontjaid megszüntetésén vagy az erősségeid továbbfejlesztésén. 


4. Szerválj jól!


Az adogatás szerves része a játéknak. Ha eddig nem igyekeztél a szerváidból előnyt kovácsolni, változtass ezen! Egy jó szervával pontot vagy akár meccset is lehet nyerni. Nagyon sokféle adogatás létezik.

A rövid szerva talán a legjobb, mivel így az ellenfeled nem tudja egyből átvenni az irányítást. Ha falsos szervát adsz, akkor a mozdulat végén gyorsítsd fel a kezed. Variáld a szerváidat.


5. Üsd meg a labdát különböző magasságokban


Amikor a labda felszáll gyors és rövid mozdulatra van szükség a megütéshez. Ha a labdát a mozgásíve tetőpontján ütöd meg, fontos a kifinomult technika a legjobb hatás eléréséhez. Ilyenkor általában a lapos ütés a kifizetődő.

Lefelé szálló labda esetén nagy mozdulatra van szükség, ebben a magasságban lehet a leghatékonyabban megpörgetni a labdát.


6. Válaszd ki a megfelelő ütőt


A kezdőknek nyilván érdemes egyszerűbb ütővel megismerkedni a játékkal, ha pedig már jobban megy, átállhatunk egy gyorsabb ütőre. A pingpongütőknél fel van tüntetve a gyorsaság, csavarás és irányítási számérték. Ha már úgy érzed, hogy nem tudunk többet kihozni az ütőből, akkor továbbléphetünk és megvehetjük a legjobbat.

Ha megszereztük ezt az ütőt, akkor utána már tartsunk ki mellette, ne nagyon cserélgessük más ütőkkel. Így gyorsan megszokhatjuk és ráérezhetünk. Ha már egy jó ütőt vásárolsz, tartsd tokban és használj speciális tisztítószert.


7. Találj egy klubot!


Ha komolyan veszed a dolgot, keress nyugodtan egy klubbot, melyben fejlődhetsz. Az asztaliteniszben akkor tudsz igazán fejlődni, ha jobb ellenfelekkel játszol. Egy klubban erre lehetőséged nyílik.